ALTIN 2.324,95
DOLAR 32,3594
EURO 34,9694
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Parçalı Bulutlu

Borsa İstanbul satışla kapattı

23.06.2017
A+
A-

Tarihi zirvesini 100.265 puana taşıyan BİST-100 haftanın son işlem gününü yüzde 0.43 oranında düşüşle 99.638 puan seviyesinden kapattı

Borsa İstanbul satışla kapattı

Borsa İstanbul satışla kapattı

 

Bayram tatili öncesi tarihi zirvesini yenileyen Borsa İstanbul günü yüzde 0.43 oranında değer kaybıyla 99.638 puan seviyesinden tamamladı.Dün 100 bin puanın üzerine çıkan Bist endeksi sabah pozitif açılış yaparak tarihi zirvesini 100.265 puan olarak yeniledi.Üç günlük bayram tatline girilecek olması yatırımcıların risk alma iştahını azaltırken endeksde satış ağırlıklı bir seyir görüldü.Haziran ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 79,0 seviyesinde gerçekleşti.ABD’de yeni konut satışları Mayıs ayında 590K olan beklentinin üzerinde 610K olarak açıklandı.ABD’de Haziran ayında imalat sanayi PMI beklentini olan 53’ün altında 52,1 olarak açıklandı.

BİST-100 tüm gün içinde en yüksek 100.265 puanı, en düşük 99.601 puanı gördü,Bankacılık endeksi yüzde 0.79 oranında düştü, sanayi endeksi yüzde 0.51 oranında geriledi. Piyasa işlem hacmi 3.353 milyar TL’ye ulaştı.En çok hacim yaratn hisseler Koza Anadolu, Emlak Konut ve Türk Havayolları oldu.

Dolar/TL 3.51 seviyesinde

Veri ve haber akışının sakin olduğu bayram tatili öncesi son işlem gününde dolar/TL de dar bir bantta hareket etti.Sabah 3.51 seviyesinden açılan kur gün boyu aynı seviyede kaldı.Hafta içinde gelişmekte olan ülke paralarına risk iştahının azalmasıyla yükseliş yaşayan kur yurtdışı piyasaların yatay girmesiyle sakinledi.Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.5086 seviyesinden işlem görüyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

ABD Ticaret Bakanlığı‘nın verilerine göre yeni konut satışları Mayıs’ta yıllık bazda %2.9 artarak 610 bin oldu.Beklenti yüzde 3.7 artıştı. Ortalama konut fiyatları yıllık %16.8 artarak 345 bin 800 dolarla rekor seviyeye yükseldi. Düşük mortgage oranları, sıkı istihdam piyasası ve artan ücretler konut sektörüne olan talebi destekledi. Bu arada Nisan ayı konut satışları verisi ise 569 binden 593 bine revize edildi.
ABD’de imalat PMI Endeksi 52.1 oldu. Endeks Mayıs’ta 52.7 değerini almıştı. İmalat PMI böylece 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.Hizmet PMI Endeksi ise 53.6’dan 53’e gerileyerek 3 ayın en düşük seviyesine indi. Beklenti 53.5’ti. Endeksin 50’nin üzerinde değer alması sektörde büyümeye işaret ediyor.
Gazprom, TürkAkım boru hattının Anapa yakınlarındaki derin sularda inşaat çalışmalarına bugün başladı.Boru hattı döşeme çalışmaları, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından “Pioneering Spirit” gemisini ziyareti sırasında resmen başlatıldı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avrupa Birliği liderlerine Euro Bölgesi ekonomisinin büyüdüğünü ve işsizliğin düştüğünü söyledi.
2017 yılı Haziran ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 79,0 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 78,6 oldu.
Türkiye’de 2017 Mayıs ayında 116 bin 558 konut satıldı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde konut satışları 2017 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,5 oranında artarak 116 558 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 20 287 konut satışı ve %17,4 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 12 631 konut satışı ve
%10,8 pay ile Ankara, 7 121 konut satışı ve %6,1 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 8 konut ile Hakkari, 12 konut ile Ardahan ve 39 konut ile Bayburt oldu.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Görevi devraldıktan sonra ABD’nin en zengin kabinesini oluşturan Başkan Donald Trump, yönetimde varlıklı insanlara yer vermesinin gerekçesini ‘Zengin yada yoksul tüm insanları seviyorum ancak özellikle ekonomi yönetimindeki pozisyonlarda yoksul insan istemiyorum’ diye açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu‘nun tutuklanmasıyla ilgili, “Türk hükümeti yetkililerinin kendileri gibi düşünmeyen kişileri hedef alma eğiliminden büyük endişe duyuyoruz” dedi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine dair görüşmelerin başlaması konusunda Brüksel’in kararının beklendiğini ve müzakerelerin bir an önce başlamasını umduklarını söyledi.
Meksika Merkez Bankası(Banxico), faiz oranını beklentiği gibi artırdı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, faiz oranının yüzde 6,75’ten yüzde 7,00’ye çıkarıldı. Analistlerin beklentisi de 25 baz puan artış yönündeydi.
AB liderler zirvesinde Almanya ve Fransa birlik mesajları verirken, iki ülke liderleri mülteciler konusunda Doğu Avrupa ülkelerine sert eleştiride bulundu. Zirvede ortak savunma fonu oluşturulması da karara bağlandı.
Amerika Birleşik Devletleri, ürünlerin Amerikan pazarı için yeterince güvenli olmadığı gerekçesiyle Brezilya’dan et ithalatını askıya aldığını açıkladı.
Katar’a karşı yaptırım uygulama girişimini başlatan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır ve Kuveyt gibi ülkelerin, Katar’dan talepleri gün yüzüne çıkmaya başladı. Körfez ülkeleri, Katar ile ilgili şikayet ve yaptırım listesinde, Türkiye’nin Katar’daki El Rayyan Askeri Üssü’nü kapatmasını da istedi.
İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci olan Brexit kapsamında AB vatandaşı olarak İngiltere’de ikamet edenlerin durumuna ilişkin tasarısını AB liderlerine sundu.  ABD Başkanı Donald Trump, yeni bir başkanlık kararnamesiyle vize sürecini zorlaştırdı. Kararname, Obama döneminde düzenlenen konsoloslukların vize işlem sürelerini uzatacak.
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim ve ezan okunmasına yönelik açıklamasını kınadı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Thersa May’in Brexit sonrası AB vatandaşlarının hakları konusundaki önerisinin iyi bir başlangıç olduğunu ama İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla ilgili diğer birçok sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.
ABD’de 34 büyük bankanın tamamı yıllık stres testinin ilk aşamasından aklandı. Fed yaptığı açıklamada bunun düzenleme gerekliliğini yerine getirmek için yeterli sermayeye sahip olduklarını gösterdiğini belirtti. Borsagundem.com

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.