ALTIN 2.820,85
DOLAR 33,9864
EURO 37,8731
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25 °C
Hafif Yağmurlu

Berlin Türk – Alman ilişkilerini tartışıyor

02.06.2016
A+
A-

Berlin’de soykırım tasarısı sonrası Türk – Alman ilişkileri tartışılıyor. Alman Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Michael Brand’a göre soykırım tasarısının Türk-Alman ilişkilerinde kalıcı bir hasar bırakmayacak

Berlin Türk – Alman ilişkilerini tartışıyor

Alman Federal Meclisi’nde 1915 yılında Ermenilerin öldürülmesini soykırım olarak nitelendiren karar tasarıyla ilgili Alman politikacılardan art arda açıklamalar geliyor. Sosyal Demokrat Parti Alman Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, soykırım yasa tasarısını “şimdiki Türk hükümetine yönelik mücadele için bir platform olarak kullanılmaması” gerektiği uyarısında bulundu.

Oppermann, Neue Osnabrücker Zeitung’a yaptığı açıklamada “kimsenin soykırımı alet etmemesi gerektiğini” vurgulayarak, tasarıyla ilgili tartışmalarda kimsenin “yanlış heveslere kapılmaması ve kendine çıkar sağlamaması” konusunda da uyarıda bulundu. Oppermann, şimdiki hükümeti eleştirseler de Türkiye ile iyi ilişkilerin önemine dikkati çekti.

Türkiye ile ilişkiler

Alman Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hristiyan Demokrat Michael Brand’a göre de karar tasarısı Türk-Alman ilişkilerinde kalıcı bir hasar bırakmayacak. Brand, Rheinschen Post gazetesine yaptığı açıklamada, “dış politikada oldukça yalnız kalmış, IŞİD ve PKK’nın baskısı kalan Türkiye’nin güvenilir ortaklarından biri olan Almanya ile ilişkilerinde bozulmanın üstesinden gelebileceğine inanmıyorum” dedi. Brand, bu karar tasarıyla Türkiye’ye ders vermeyi değil tarihî gerçeklerle yüzleşmeyi hedeflediklerine işaret etti.

Hristiyan Birlik partileri Alman Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder de bu karar tasarısıyla Türkiye’yi ve Türk halkını yargılamak gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade etti. Kauder, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’ye yaptığı açıklamada “Biz Türkiye’yi sanık sandalyesine oturmak istemiyoruz. Şu mesajı vermek istiyoruz: Barışma ancak gerçekler kabul edilirse mümkün olur” dedi.

Merkel’e eleştiri

Oylamaya, Başbakan Angela Merkel, koalison ortaklarından Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier katılmayacak. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, Merkel’in oylamaya katılmayacak olmasını eleştirdi.

Dağdelen, Kölner Stadtanzeiger gazetesine yaptığı açıklamada, “Başbakan Merkel’in Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a riayet ederek, Ermenilere yönelik soykırımı tanıyan tarihî oylamaya katılmaması utanç verici” dedi. Dağdelen, bu tasarıyla ilk kez 1915 olaylarının soykırım olarak tanındığına ve Almanya’nın olaylardaki sorumluluğu konusundaki sessizliğin bozulduğunu söyledi. Bugünkü oylamada Alman Meclisi Sol Parti grubu, oybirliğiyle karar tasarısına “evet” oyu verecek. Ekonomi Güncel haberler

© Deutsche Welle Türkçe

KNA/dpa/DW/JD/HS

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.