ALTIN 2.959,57
DOLAR 34,7333
EURO 36,6972
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Parçalı Bulutlu

Herkes Erdoğan’a karşı

12.05.2016
A+
A-

Avrupa Parlamentosu, kriterlerin tamamı yerine getirilmeden, Türklere vizesiz seyahat konusunu görüşmeye bile yanaşmıyor. Türkiye’nin baskı girişimleri parlamentonun tepkisine yol açtı

Herkes Erdoğan’a karşı

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a arka çıkan kalmadı. Aksine Strasbourg’daki gücü parlamentoya da yetebilseydi, alışkanlıkları gereği bütün parlamenterleri mahkemeye vermesi gerekirdi. Çünkü bütün Avrupa milletvekillerinden bu kadar eleştiri almamıştı. Danışmanı Burhan Kuzu kanalıyla yaptığı son şantaj denemesi tartışmayı daha da alevlendirdi.

Şartlar yerine getirilmedi

Yarım yamalak da olsa tek olumlu açıklama, Türkiye ile varılan iltica anlaşmasını kurtarmaya çalışan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üyesi Dimitris Avramopoulos‘dan geldi. Avramopoulos vize anlaşmasıyla ilgili kriterlerden yerine getirilenleri saydı ama o da henüz beş şartın yerine getirilmediğini hatırlattı. Özel verilerin korunması, Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) ve Avrupa adli makamlarıyla işbirliği, yolsuzlukla mücadele ve terör ile mücadele yasasıyla ilgili olarak AB’nin öne sürdüğü şartlar yerine getirilmemişti. AB yasanın gazeteci ve hükümet muhaliflerine uygulanmayacak şekilde değiştirilmesini istiyor.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ise Strasbourg’da yasanın değiştirilmesinin imkânsız olduğunu tekrarladı. Komisyon üyesi Avramopoulos konuşmasını, “İyimserliğimizi kaybetmeyelim” diyerek noktaladı ama genel kurul salonunda ona katılan tek milletvekili dahi yoktu.

Avrupa Parlamentosu kararını verdi

Genel kuruldaki konuşmalar Ankara’nın provokasyonlarına kızan Avrupa Parlamentosunun işi inada bindirdiğini gösterdi. Türkiye Cumhurbaşkanı rotasında 180 derecelik düzeltme yapmadığı takdirde milletvekillerinin büyük çoğunluğu vize muafiyetine ‘evet’ demeyecek.

Yenişmezlik durumuna gelindi. Erdoğan siyasi hedeflerine varmadan yumuşamayacak ki, istediklerini yapabilmesi aylar alacak. Avrupa Birliği’ne meydan okumaktan zevk aldığı ve mülteci politikasının lütufta bulunmasına bağlı olduğunu göstermek istediği anlaşılıyor. Avrupa’ya vizesiz seyahatlerin başlama tarihini ekim ayına kadar uzatması Avrupa üzerindeki baskıyı hiç olmazsa biraz azalttı.

Avrupa parlamenterleri, Türkiye ile varılan mülteci anlaşmasının selameti için ‘değerlerin feda edilmesine’ razı değiller. Parlamenterler, terörle mücadele yasası değişikliği dâhil olmak üzere bütün kriterlerin istisnasız yerine getirilmesinde ısrarlılar.

Top anlaşmanın mimarlarında

Genel kurulda söz alan Avrupa milletvekilleri sıranın, Türkiye ile mülteci anlaşmasını hazırlayan milli hükümetlere geldiğini, yeni çözümler bulunup B planının gündeme alınması gerektiğini dile getirdiler. Almanya’nın da daha gerçekçi bir tutum izlemeye başladığı dikkat çekiyor. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere‘nin parti meclis gurubu toplantısından sonra, vize muafiyetinin tehlikeye girebileceğini teslim ettiği belirtiliyor. Avrupa mülteci politikasıyla ilgili tartışmaların yeni turu başlıyor, demektir.Ekonomi Güncel haberler

© Deutsche Welle Türkçe

Barbara Wesel

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.