ALTIN 2.977,22
DOLAR 34,9466
EURO 36,7211
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9 °C
Yağmurlu

Türkiye Afrika ile ilişkilerini güçlendiriyor

03.06.2016
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uganda ve Kenya ziyaretleri dikkatleri Türkiye’nin Afrika politikasına çevirdi. Türkiye, Afrika’daki angajmanını artırmakla ne amaçlıyor

Türkiye Afrika ile ilişkilerini güçlendiriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Uganda ve Kenya’ya yapmakta olduğu ziyaretlere, ikili ticari ilişkileri geliştirme imkânlarını görüşmek üzere kalabalık bir işadamları heyeti de katılıyor. Cumhurbaşkanlığının internet sitesindeki duyuruda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uganda Devlet Başkanı Yoveri Museveni ile yaptığı buluşmaya tarihi önem atfedilerek Cumhurbaşkanı’nın Afrika’ya yaptığı siyasi çalışma ziyaretlerinin arttığına dikkat çekildi.

Sadece ekonomik çıkarlar rol oynamıyor

Almanya’nın Siegen kenti Güneydoğu Avrupa ve Kafkasya Araştırmaları Merkezi Başkanı Christian Johannes, Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada Türkiye’nin Afrika’daki angajmanını artırmaya AKP döneminden önce 1998 yılında başlattığını hatırlattı. Johannes, “Mesut Yılmaz’ın başbakanlık yaptığı dönemde de Türkiye’nin Afrika ajandası vardı ama Türkiye’nin iç problemleri uygulamaya elvermedi. Türkiye Sahraaltı Afrika’sında ekonomik canlanma olduğunun bilincindeydi” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu politikayı önemli değişiklikler yaparak devraldığını belirten Christian Johannes, Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın sadece ekonomik konular üzerinde durmayıp, aynı zamanda Sünni nüfusun yaşadığı Afrika ülkeleri üzerinde yoğunlaştığını da belirtti.

Demokrasi ve insan hakları

Kendisini eleştirenleri ve mizahçıları mahkemeye veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uganda Devlet Başkanı Museveni ile fikir hürriyeti ve insan hakları gibi konuları konuşmuş olabileceğine her iki uzman da ihtimal vermiyor. Brakel, “Erdoğan, Afrika’ya olumlu ya da olumsuz değerler ihraç etmeyi düşünmüyor. Museveni ve Kenyata’nın basın özgürlüğünün ve temel hakların kısıtlanmasının gündeme gelmesinden çekinmelerine neden görmüyorum” dedi.

Türkiye’nin bu kıtadaki büyükelçiliklerinin sayısı 2002 yılından sonra ikiye katlanarak 15’i Sahraaltı ülkelerinde olmak üzere 20’ye çıktı. Aynı dönemde Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacmi de 6 kat arttı.

Din faktörü

Uganda ve Kenya da Sünni nüfusun arttığı Afrika ülkeleri arasında yer alıyor. Güneydoğu Avrupa ve Kafkasya Araştırmaları Merkezi Başkanı gibi Heinrich Böll Vakfı’nın İstanbul temsilcisi Kristian Brakel de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Afrika ülkeleriyle ilişkilerde din faktörüne de önem verdiğini’ belirtti. Brakel, Deutsche Welle‘nin sorusunu yanıtlarken, “Erdoğan, başarısız devlet Somali ile ilişkilerin model teşkil ettiğinden söz ediyor. Somali ziyareti sırasında ‘Batı sizi unuttu, ama biz Müslüman’ız ve sizleri daha iyi anlıyoruz’ mealinde konuşmuştu”, dedi. Türkiye kısa süre önce Somali hükümet kuvvetlerini eğitmek amacıyla bu ülkede bir üs kurmuştu. Ekonomi Güncel haberler

© Deutsche Welle Türkçe

Antonio Cascais

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.