100 bini gören Borsa İstanbul satışa döndü
Geçen altı ayda uluslararası hisse senedi piyasalarına para girişlerine paralel olarak neredeyse kesintisiz yükselen BIST-100 endeksi bugün psikolojik 100,000 seviyesini görmesinin ardından satışla karşılaştı.

100 bini gören Borsa İstanbul satışa döndü
Borsa İstanbul uzun süredir beklenen 100 bin puan bandını aşarak tarihi rekor seviyesine ulaştı. Güne yüzde 0.30 oranında yükselişle 99 bin 742 puan seviyesinden başlayan Borsa İstanbul 100 bin puanı aşarak güven tazelemiş oldu.
Yarınki FED toplantısında faiz artış olasılığının çoktandır fiyatlanmış olması ve ABD faiz beklentilerine ilişkin ılımlı görüşlerin korunmasıyla gelişmekte olan piyasalara dönük risk iştahının olumlu seyri hisse senetlerini desteklemeye devam ediyor. Analistler, uzun süredir psikolojik direnç konumunda olan 100.000 seviyesinin test edilmesinin an meselesi olduğunu, bu direncin test edilmesi sonrasında yukarı yönlü ivmenin korunması durumunda 100.700-101.700 bir sonraki teknik hedef olarak takip edilebiceğini ve olası kâr satışlarında ise sırasıyla 99.300, 98.800 ve 98.200 desteklerinin izleneceği görüşündeler.
BİST-100 açılış sonrası en düşük 98.927 puanı, en yüksek 100.000 puanı gördü.100 bin puanı gören endeksde kar satışları gözleniyor.Bist endeksi gelen satışlarla kazançlarını geri verrek eksiye geçti.Saat 11:54 itibariyle 99.153 puana geriledi.İlk yarıyı yüzde 0.25 eksiyle tamamladı.İkinci yarıya yatay başlayan endeksde satış eğilimi devam ediyor.
Dolar/TL 3.52’nin altında
Dün 3.5240’dan kapanan Dolar/TL, sabah işlemlerine 3.5153 seviyesinden başladı.Ekonominin yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüme kaydetmesinin desteğiyle dolar/TL dün gerilerken, bugün Hazine ihaleleri ile dış piyasalardaki gelişmeler izlenecek.Yılın ikinci çeyreğinde büyümenin daha da güçlenmesi beklentisi ve yılsonu büyüme tahminlerinde yapılan yukarı yönlü revizyonlar dün piyasalardaki iyimser seyirde etkili oldu. Bankacılar güçlü büyümenin yanı sıra TCMB’nin sıkı duruşunu korumasının piyasaları olumlu etkilediğini belirtiyor.Kur saat 09:32 itibariyle 3.5155 seviyesinde bulunuyor.
KÜRESEL PİYASALARDAKİ GELİŞMELER
Almanya, G20 zirvesinin güvenliği için Schengen’i askıya aldı. Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’ta gerçekleştirilecek G20 zirvesinin güvenliği için bugünden itibaren Almanya’nın sınır kontrollerine başladığı duyuruldu. Zirveye yönelik olası tehlikelere karşı önlem amaçlı başlatılan sınır kontrollerinin 11 Temmuz tarihine kadar süreceği bildirildi. Bu tarihe kadar Almanya’ya Schengen bölgesinden kara ve demiryolu ile giriş yapacak herkes pasaport göstermek zorunda kalacak. Havaalanlarında ise bir değişiklik söz konusu değil.
ABD’de federal bütçe açığı 1 Ekim 2016’da başlayan mali yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemini üzerine çıktı. Sekiz aylık dönemde federal bütçe açığı 433 milyar dolar oldu.Geçen yılın aynı döneminde açık 405 milyar dolar seviyesindeydi.
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, ülkesine yönelik ablukanın “yasa dışı” olduğunu ve “insani tehdit” oluşturduğunu söyledi.
Trump yönetimi, ABD finans sektörünün yönetimine yönelik kurallarda geniş kapsamlı değişiklikler önerdi. ABD Hazine Bakanlığı tarafından hazırlanan raporun dün dağıtılan özetine göre, Trump’ın son finansal krizden bu yana uygulamaya konan bankacılık sektörünün denetim, düzenlenmesine yönelik kuralları gözden geçirme sözünü yerine getirmek için harekete geçiyor.
AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, Macron yönetimi altında kredibilitenin yeniden tesis edilebilmesi için Fransa’nın bütçe açğını bu yıl Avrupa Birliği’nin yüzde 3 tavanının altına indirmesi gerektiğini söyledi.
Moody’s Investors Service, Endonezya bankacılık sistemi içingörünümü ‘durağan’dan ‘pozitif’e yükseltti. Moody’s görünümün yükseltilmesinin bankaların faaliyet ortamında, varlık kalitelerinde ve gerektiğinde devletten destek alma kapasitelerinde artış yaşanacağı beklentisini yansıttığını vurguladı.
TÜİK’in dün açıkladığı 2017 ilk çeyrek GSYH verilerini değerlendiren Citigroup, beklentilerin üzerinde gelen ilk çeyrek rakamlarına rağmen, büyüme görünümü konusunda ihtiyatlı olmaya devam ettiklerini belirtti.
Morgan Stanley, net hizmet dengesindeki iyileşmeye rağmen cari işlemler açığının daha büyük ticaret açığının etkisiyle büyümeye devam ettiğine işaret etti. Öncü verilerin ticaret açığında yıllık bazda yüzde 49 bir artış olduğnu ortaya koyduğunu belirten Morgan Stanley, bu ortamda cari işlemler açığında büyümenin önümüzdeki ay daha görünür hale geleceğini savundu.
Avustralya’da iş dünyası güveni ve iş koşullarında düşüş meydana geldi. National Australia Bank(NAB) tarafından düzenlenen anketine göre, iş dünyası güven endeksi Mayıs ayında 7 puana indi. Bir önceki ay endeks 13 puan seviyesinde bulunuyordu.
Deutsche Bank ekonomistlerine göre ABD ekonomisinin, getiri eğrisinin yataylaşmasının resesyon riskinin büyüdüğüne işaret etmesine rağmen, gelecek 12 ayda resesyona girmesi olasılığının düşük olduğunu savundu.
İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, geçtiğimiz hafta yapılan seçimin yatırımcılar için beirsizlikler ortaya çıkardığının bilincinde olduğunu, ancak yatırımcıların yeni hükümet netleşene kadar sabır göstermelerini umduğunu söyledi.
ABD’de Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri bugün ve yarın yapılacak komite toplantılarında Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’u dinleyecekler.
Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan tahvillerini öngörülebilir bir gelecekte varlık alım programına dahil etmesi muhtemel görünmüyor.
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Rusya’nın ABD ile pozitif bir ilişki istediğine dair bir işaret bulunmadığını, Rusya’nın stratejik bir rakip olmayı seçtiğini söyledi. Borsagundem.com