ALTIN 3.133,79
DOLAR 35,6268
EURO 37,1124
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12 °C
Hafif Yağmurlu

8 kişinin serveti dünyanın yarısına eşit

17.01.2017
A+
A-

Küresel sosyal eşitsizlik dünya çapında hızlı bir biçimde artıyor. Yardım kuruluşu Oxfam’ın yıllık raporu, dünyanın en zengin 8 kişisinin servetinin dünyanın yarısının sahip olduğu varlığa eşit olduğunu ortaya koydu

8 kişinin serveti dünyanın yarısına eşit

8 kişinin serveti dünyanın yarısına eşit

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en zengin 8 kişinin toplam 426 milyar dolar servete sahip olduğunu, bunun en yoksul 3,6 milyar insanın, yani dünyanın yarısının sahip olduğu varlıkla eşit seviyede olduğunu açıkladı.

Oxfam Genel Müdürü Winni Byanyima bu adaletsiz dağılımın utanılacak bir durum olduğunu söyledi. Siyasiler ise zengin ve yoksullar arasında uçurumun artmasından endişeli olduklarını açıkladı.

Dünyanın en zengin 8 kişisi arasında 75 milyar dolarlık varlığı ile Microsoft’un kurucusu ve yöneticisi Bill Gates birinci sırada geliyor. Facebook’un yöneticisi Mark Zuckerberg’in 44,6 milyar dolarlık geliri bulunuyor ve 6. sırada geliyor. 40 milyarlık gelire sahip Bloomberg bilişim işletmelerinin sahibi Michael Bloomberg ise 8. sırayı alıyor.

Oxfam’ın önerileri

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam bu eşitsizliğin azaltılması yönünde holdinglerden dünya çapında asgari vergi oranlarına göre vergi kesilmesini, vergi cennetlerinin kapısına kilit vurulmasını, uluslararası holdinglerin yaptığı kârlarda ve vergi ödentilerinde şeffaflık uygulanmasını ve çok yüksek gelirler ve varlıklardan özel vergi kesilmesini talip ediyor. Çin ve Hindistan’da yeni elde edilen istatistiklere göre bu ülkelerdeki yoksulların şimdiye kadar tahmin edilenden daha az gelire sahip olduklarını da ortaya çıkarttı.

Oxfam, dünya çapında gelirlerin 1988’den 2011 yılına kadar yaklaşık 11 trilyon 900 milyar euro dolayında arttığını, bu meblağın en fazla dünyanın en zengin yüzde 10’luk kesimine yaradığını açıkladı.

Oxfam, sosyal eşitsizliğe siyasi ve ticarî alandaki bazı hatalı gelişmelerin yol açtığı kanısında. Bu nedenle Oxfam devletlerin kendi ülkelerinin firmaları için en az düzeyde vergi ödemek üzere birbirine karşı rekabete girişeceklerine birbirleriyle daha yoğun olarak işbirliğine girişmelerini talep ediyor. Ayrıca devletlerin sermayedarların çıkarlarından ziyade, dikkatlerini çalışanlara ve çevresel etkilere yoğunlaştırması da talep ediliyor.

© Deutsche Welle Türkçe

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.