Ata Yatırım’dan Beyaz Eşya sektörüyle ilgili öngörüler
Türkiye’nin köklü finans kuruluşlarından Ata Yatırım, beyaz eşya sektörüne ilişkin beklentilerini paylaştı. ÖTV teşviğinin etkisiyle beyaz eşya sektöründe 2017’de yakalanan güçlü büyümenin 2018’de yerini daralmaya bırakması bekleniyor.
Ata Yatırım’dan Beyaz Eşya sektörüyle ilgili öngörüler
Türkiye’nin köklü finans kuruluşlarından Ata Yatırım, beyaz eşya sektörüne ilişkin 2018 yılı beklentilerini paylaştığı yeni raporunu yayınladı. Rapora göre, 2018’i bu yılki seviyelerin sindirilmeye çalışılacağı ve rekor seviyelerden yüzde 2-5 gerilemenin başarılı sayılabileceği bir yıl olarak geçeceği öngörülüyor.
Beyaz eşya sektörü, vergi indirimlerinin etkisiyle bu yılın 9 ayında yüzde 23,2 büyüyerek 6,9 milyon adetlik satış hacmine ulaştı. Beyaz eşyadaki vergi indiriminin 30 Eylül’de sona ermesiyle Ekim’de yurtiçi satışlar yıllık bazda yüzde 4,7’lik beklentinin altında daralmayla 590 bin adet seviyesine geriledi ve yılın ilk 10 ayındaki artışı yüzde 20.5’e taşıdı.
Ata Yatırım, 2017 sonuna kadar toplam satışın geçen yıla göre yüzde 14 oranında artışla 8.5 milyon adet ile rekor seviyeye ulaşacağını öngörüyor. 2017 yılında ulaşılan bu rekor hacim, geçen 10 yılda gerçekleşen 6.2 milyon adetlik ortalamanın yüzde 37 üzerinde bir seviyeyi işaret ediyor.
Kurum, 2017 yılında beyaz eşya sektöründe görülen güçlü ivmenin 2018’de görece zayıflayacağını öngörüyor. 2018’in özellikle yılın ilk yarısının zayıf seyredebileceğine dikkat çeken Ata Yatırım’a göre, yılın tamamında 2017’ye kıyasla yüzde 2-5 arasında gerileme görülebilir.
Yılsonunda oluşacak stoklar, üreticilerin fiyat politikaları, hammadde fiyatlarındaki artışların ne ölçüde fiyatlara yansıtılacağı, 2018’de pazardaki satışların seyrine yön verecek gelişmeler olarak öne çıkıyor.
Ata Yatırım, 2018’i bu yılki seviyelerin sindirilmeye çalışılacağı ve büyümenin düşük de olsa başarılı sayılabileceği bir yıl olarak öngörüyor.
Beyaz eşya sektörünün en büyük oyuncularından biri olan Arçelik’e ilişkin de beklentilerini paylaşan Ata Yatırım, negatif faktörlerin büyük bölümünün hisse senedi fiyatına yansıdığını savunuyor. Kurum, son haftalarda satış baskısı altında kalmasına rağmen Arçelik‘in yüzde 31 seviyesindeki yukarı yönlü potansiyeli göz önüne alındığında ve önümüzdeki yılın ilk yarısına ilişkin belirsizliklerin azalması durumunda, şirket için “TUT” önerisinin gözden geçirileceğini belirtiyor.