AVM’ler karaya mı oturdu?
Kira tartışmalarının ardından kılıçları çeken AVM yatırımcı ve perakendeciler yeni yatırımlar konusunda da karamsar. Abdullah Kiğılı, “AVM denizi bitti” dedi…
AVM’ler karaya mı oturdu?
Türkiye genelindeki 377 AVM, ilk kez yüzde 10’un altında büyüyerek 100 milyar TL’lik ciro ile kapattığı 2016’nın ardından, ‘kira kavgasının’ gölgesinde girdiği 2017 için de ümit vermedi. Bu yıl 8 yeni AVM açılması beklenirken, bugüne kadar Türkiye’ye 15 milyar dolarlık yatırım yapmış olan yabancı şirketlerin yeni yatırımlardaki payı yüzde 20 düştü. Sektörün duayen isimleri arasında yer alan ve AVM kiralamalarında öncü bir rol üstlenen Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, ortaya çıkan tabloyu “AVM denizi bitti. Yeni AVM’ler nasıl açılacak, açın da görelim. Hangi enayi gelir” diye yorumlarken, artık pek çok ilin yeni AVM yatırımlarını kaldıramayacağına dikkat çekti.
YALVARIN, AÇTIRMAYIN
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği‘nin (AYD) 2016 yılı sektör rakamlarını açıklamak üzere dün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısına katılan Kiğılı, Anadolu’daki durumun AVM’ler açısından çok daha sıkıntılı olduğunu kaydetti. Kiğılı, “Yabancılara durumu iyi anlatın. Gerekirse yalvarın açtırmayın. Yan yana üç AVM olur mu? Nasıl dolacak bunlar” dedi. Kiğılı, 2016’da büyüyen firma sayısının yok denecek kadar az olduğunu hatırlatarak, artık perakendeci ile AVM’lerin bir araya gelip konuya bir çözüm bulmaları gerektiğine vurgu yaptı.
Kiğılı “AVM’lerin doğru işleyenleri ya yabancıların elinde ya da yabancılar yönetiyor. Anlaşmaya yanaşmayanlar beğenmiyorsan kapat dükkanı diyor” diye konuştu.
Son dönemlerde yurtdışı yatırımları ile öne çıkan Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Türkiye’de iş yapmak o kadar kolay değil” değerlendirmesini yaparak bu yıl ilk kez yurtdışında daha fazla mağaza açacaklarını söyledi. 2017’de 39’u yurtdışında 30’u da yurtiçinde olmak üzere toplam 69 mağaza açacaklarını söyleyen Yılmaz, perakendede artık dolarizasyondan döviz bazlı işlemlerden kurtulunması gerektiğini dile getirdi. Yılmaz, 2012 yılında 1.80 TL olan doların 3.80 seviyesine geldiğini ve artık maliyetleri karşılayamayacak noktaya gelindiğini vurguladı.
AVM cirolarının bu yıl ilk kez yüzde 4’lük büyüme ile tek haneli bir oranda gerçekleştiğine dikkat çeken AYD Başkanı Hulusi Belgü, dövizdeki tırmanışın ardından kiraların yaklaşık yüzde 2’sinin toplanamadığını belirtti. Devlet politikaları ve vergilerin AVM’ler üzerinde etkili olduğunu anlatan Belgü, perakende cephesinden gelen eleştirilere şöyle yanıt verdi: “ Artık AVM yatırımlarının geri dönüş hızı 15 yıldan 20 yıla çıktı. TL’ye dönüş olsa bile kuru kaçtan alacağız. Bu işi güneşli günlerde oturup çözmemiz gerekiyor. ”
80 AVM’DE YABANCI VAR
AVM’lerde 2016’da elde edilen sonuçlara ilişkin bilgi veren Hulusi Belgü, Türkiye’de şu anda 377 AVM olduğunu bunun 80 tanesinin yabancı yatırımcılar tarafından hayata geçirildiğini açıkladı. Toplam 11.1 milyon metrekare olan kiralanabilir alanın ise 3 milyon metrekaresinin yine yabancı yatırımcılara ait olduğunu aktaran Belgü, son 10 yılda ülke genelinde yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği 150 milyar dolarlık yatırımın 14 milyar dolarının AVM yatırımları olduğunu belirtti. 2016’da 100 milyar TL olan cironun 2017’de 110 milyar TL’ye ulaşmasını beklediklerini dile getiren Belgü, şöyle devam etti: “Bu rakamın 2023’te ise 200 milyar TL olacağını, 377 olan AVM sayısının 2017 yılında 385, 2023’te ise 475 olacağını öngörüyoruz. 11.1 milyon metrekare olan kiralanabilir alanların ise 2023 yılında 15 milyon metrekareye, ziyaretçi sayısının ise 2.1 milyardan 2.8’e ulaşacağını düşünüyoruz.” Sayime Başçı/ Sözcü