Kârı düşse de yabancılar alıyor!
Kârı düşse de yabancılar alıyor!
SORU (1) – DOCO’yu 230’dan aldım. Düşme niye? Tamam kârı düştü ama düşmeyi anlayamadım. Bilançoları iyi, dolar değer kazanıyor, dolarla çalışıyor şirket…
Yaşar Alibaba
CEVAP – Yükselen kanal içinde hareket eden Do-Co, 7 Nisan 2016 günü düzeltilmiş verilere göre en yüksek 344,37 TL’yi test etti ve ardından gelen satış baskısıyla birlikte geriledi. Hisse, 2 Aralık 2016 günü en düşük 193,30 TL’yi test ederken sonrasında gelen alımlarla birlikte 5 Ocak 2017 günü kapanışını 238,60 TL’den gerçekleştirdi. Şirketin mali performansı takip edildiğinde 2014 yılına kadar sürekli kârını artırdığı gözleniyor. 2015 yılındaysa satış gelirindeki artışa rağmen yıl sonu kârı düştü. 2015 yılındaki kârın düşmesinde artan yatırım faaliyeti gideriyle finansal gelirler kalemindeki gerilemenin etkisi hissediliyor. Son açıklanan 2016 yılı altı aylık bilançosundaysa aynı kalemlere ilave olarak ödenecek vergi ve yasal yükümlülükler kalemindeki rakamın artması kârdaki düşüşün devam etmesine yol açtı. Kârdaki düşüşün devamının geleceği yönündeki izlenim hisse üzerinde satış baskısına neden olurken fiyatı aşağıya çekti. Fiyatta düşüş yaşanırken yabancı yatırımcıların paylarını artırması ise dikkatlerden kaçmıyor. 2016’nın ilk günü halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 68,84 iken oran 23 Aralık 2016 günü yüzde 71,03’e çıktı. Fiyat kazanç oranının yaşanan düşüşe rağmen 29,77 seviyesinde bulunmasıysa kârın artmamasının hisse üzerinde baskıya neden olduğunun göstergesi olarak değerlendirilmeli.
SORU (2) – Garanti Bankası’nın alım noktası neresidir size göre?
Ahmet Ankul
CEVAP – Borsada kazanmanın birden fazla yolu olmakla birlikte gerçekleştirilecek alımların uzun vadeli olmasına dikkat etmekte fayda var. Zira kısa vadede hissede yaşanan iniş çıkışlar genel olarak piyasadaki haber ve gelişmelerle yakından alakalı olduğu halde uzun vadeli yönelimlerin odağında şirketin mali yapısı bulunur. Bu nedenledir ki bir firmanın mali yapısı iyi olduğu halde kısa vadeli beklentilerle gerçekleştirilen işlemler kârdan ziyade zarar yaşanmasına sebep olabilir. Uzun vadeli hedefler ise şirketin gelir ve kârlılığını istikrarlı şekilde büyüyeceğine dair işaretin görüldüğü noktada gerçekleştirilmesi kazanç potansiyelini de beraberinde yükseltecektir. Söz konusu durum Garanti Bankası için de geçerlidir. Bankanın mali yapısı incelendiğinde 2015 yıl sonunda faiz gelirlerindeki artışa rağmen kârını düşürdüğü gözlenmekte. Son açıklanan 2016 yılı dokuz aylık bilançosundaysa performansında kayda değer bir artış söz konusu. Şirket gelirleriyle birlikte dönem kârını yüzde 58,4 oranında yükseltti. Ancak kârdaki artışa rağmen hissenin çıkışı zayıf kalıyor.
Düzeltilmiş verilere göre Mayıs 2013’te en yüksek 10,85 TL’yi test eden Garanti Bankası, sonrasında gelen satışlarla birlikte geriledi. Hisse, geçen süre zarfında arada yukarı ataklarda bulunsa da bir daha 2013 yılında test edilen zirveyi göremedi. Dalgalı seyir halinde yatay kanalda yukarı aşağı gidip geldi. Hissenin direnç seviyesini aşamamasına rağmen yabancıların paylarını artırdığı gözleniyor. 2016’nın ilk günü halka açık kısmın yüzde 67,63’ü yabancı saklamasında bulunurken oran 23 Aralık 2016 günü yüzde 71,17’ye çıktı.
Yabancıların uzun vadede hissedeki paylarını artırdığı gözlenmekte.
Borsagundem.com