ALTIN 1.901,47
DOLAR 28,9452
EURO 31,8249
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19 °C
Açık

MOODY’S’İN KARARI VE KRİTİK PAZARTESİ

26.09.2016
A+
A-
MOODY’S’İN KARARI VE KRİTİK PAZARTESİ

Geçen haftanın son iş gününün bitimine dakikalar kala, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten Türkiye ile ilgili kredi notu açıklaması geldi. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan “Baa3″ten 1 basamak aşağı “Ba1” seviyesine çekti. Kuruluş Türkiye’nin not görünümünü “durağan” olarak belirledi.
Moody’s’in açıklamasından önce 2.95 TL seviyesinde olan dolar önce 2.97’yi ardından da 2.99’u gördü. Ancak Moody’s’in kararına asıl tepki bu sabah piyasaların açılmasıyla gelecek.

Hafta sonu, gerek iş dünyası gerekse hükümet kanadından Moody’s kararına tepkiler yükseldi. Not indirimi için ‘tarafsız değil’, ‘kasıtlı’ ve ‘haksız’ yorumları yapıldı.

Piyasa uzmanları içinde ise Moody’s’in kararının yabancıların tahvil satışına yol açacağı, piyasalarda ciddi sıkıntılara sebep olacağı endişeleri dile getirenler de oldu, “Türk ekonomisini krize sokmaz” diyenler de…
Ekonomist Mahfi Eğilmez, not düşürme kararının Türkiye ekonomisine muhtemel etkileri için “Türkiye, Moody’s ve Fitch’in değerlendirmesinde yatırım eşiğinde yer aldığı için büyük emeklilik fonları Türk tahvillerini alabilmişlerdi. Moody’s in bu kararından sonra bu fonlar ellerindeki Türk tahvillerini satarak buradan çıkacaklar ve daha kötüsü not artmadan bir daha buraya yatırım yapamayacaklar” yorumunda bulundu.

URAS: BİZ İŞİMİZE BAKALIM
Milliyet gazetesi ekonomi yazarı Güngör Uras ise Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin olumsuz sonuçlara yol açmayacağı görüşünde. Uras, köşesinde not düşürmeyi şöyle değerlendirdi:
“Moddy’s’in not kırması ile Türk ekonomisi krize girmez. Çökmez. Döviz muslukları sonuna kadar kapanmaz. Döviz ihtiyacımızı kısa vade ve biraz daha yüksek faiz ile karşılarız.
Dünyada paralarını ülkeler arasında dolaştıran fonlar, öncelikle para gönderecekleri yerdeki riske bakıyorlar. Risk denilen şey gönderdikleri parayı geri alıp alamayacakları. Risk sonrası da ülkenin yatırıma verdikleri faizi dikkate alıyorlar.
Ülkelerin riskini ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları not vererek belirliyor. Özellikle emekli sandıklarının fonlarını idare edenler, kredi notu belli çizginin altındaki ülkelere para göndermiyorlar.
Dünyada paranın kıt, fon akımlarının sınırlı olduğu dönemde kredi kuruluşlarının notu daha önemli idi. Günümüzde küresel piyasalarda para bol. Faiz negatif. Tabii ki risk göstergesi olarak kredi notları önemli ama, kredi notu kırıldı diye Türkiye’nin dövizsiz kalması mümkün değil.
Biz işimize bakalım. Ekonomi normalleştirmede hızlı davranalım. Üretim artışını sağlayalım. İhracattaki duraklamaya son verelim. Üretim artışı ile üretim ve ihracata dayalı büyüme, notun kısa sürede düzelmesine imkan verecektir.”

TIMOTHY ASH: MOODY’S’İN KARARI SUBJEKTİF
Nomura Stratejisti Timothy Ash’ın sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirme ise bu sabah haftanın ilk iş gününe başlayacak olan piyasalar için moral verici mahiyetteydi. Ash, “Moody’s’in kararı bana göre hiç de adil değil” yorumunda bulundu
Türkiye’nin makro verilerde ya da ödemelerde bozulma içermeyen son derece uzun bir sicili olduğunun altını çizen Ash, “Moody’s’in kararı subjektif” dedi.
Ash, “Türkiye’nin uzun bir borçlarını ödeme geçmişi var, ve kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltildiğinden beri ana makro oranlarında önemli bir kötüleşme yok. Moody’s’in kararı oldukça sübjektif” ifadelerini kullandı.
Moody’s kararının ardından hükümetin vereceği tepkinin önemli olduğunu belirten Ash, “Hükümet yetkilileri kredi derecelendirme kuruluşlarını yerden yere vurmaktansa olgun davranarak reformlara odaklanmalılar” yorumunda bulundu.
Ash, Moody’s’in karar almak için Ekim’e kadar beklememesine şaşırdığını belirtirken, “Ama sanırım, başarısız darbe girişimi ve kamudaki temizliğin kurumsal sağlamlığı zayıflattığını düşündüler” dedi.
Ash, “Pazartesi günü piyasa tepkisini görmek ilginç olacak. Sanki karar bekleniyordu, tepki kısıtlı olabilir. Biraz zayıflama olabilir, ama bazı yatırımcılar da alım yapmak için not indirimini bekliyordu” değerlendirmesini yaptı.
Ash, Türkiye’nin bazı yönleriyle not indirimini bertaraf etmek için yeterli olduğunu, kararın piyasalar açısından belirsizliği ortadan kaldırdığını kaydederken, Rusya, Hırvatistan, Brezilya’nın Türkiye’yle benzer kredi notu seviyesinde olduğunu belirtti.

GÖZLER PİYASALARDA
Moody’s’in not kırma kararı ve hafta sonu yapılan açıklamaların ardından şimdi gözler bu sabah açılacak piyasalara çevrildi. Piyasaların tepkisinin hangi yönde ve ne miktarda olacağı merakla bekleniyor.

ETİKETLER: ,
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.