ALTIN 3.018,65
DOLAR 34,3061
EURO 37,1912
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15 °C
Az Bulutlu

TÜRSAB oligarşi ile yönetiliyor

04.10.2019
A+
A-

Tansu Demir: 18 yıllık yönetimi değiştirdik, sistemi değiştiremedik

TÜRSAB oligarşi ile yönetiliyor

TÜRSAB oligarşi ile yönetiliyor

“8 bin seyahat acentasına uzaktan parmak sallayarak yöneten bir anlayıştan kurtulmamız lazım” diyen TÜRSAB Başkan adayı Tansu Demir, “Bizi biz yönetelim. Bizi bilen, aynı dertleri, sorunları yaşayan birini seçelim” ifadesini kullandı.

Milat Gazetesi Ekonomi Editörü Fırat İPEK’in Köşe Yazısı…

Türkiye turizmi art arda yaşanan terör saldırılarıyla yaklaşık 2 yıl zor dönemlerden geçti. Turist sayısı ziyadesiyle azaldı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen hükümetin hamleleriyle Türkiye 2019 yılının ilk 8 ayında 31 milyon 1 bin 394 yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Her geçen yıl artan bir grafik izleyen turizm sektörünün en önemli aktörlerinden biri de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB). Türkiye’nin dört bir köşesinde bulunan binlerce seyahat acentasını bünyesinde bulunduran TÜRSAB, turizm sektörünün kendi alanında çatısı kuruluşu. Yaklaşan TÜRSAB Genel Kurulu öncesi, 18 yıllık Başaran Ulusoy yönetimini değiştiren ekipte yer alan Lite Tour’un sahibi Cüneyt Tansu Demir, gazetemize açıklamalarda bulundu.

18 yıllık başkan değişti, sistem değişmedi

‘Bizi Biz Yönetilim’ mottosuyla TÜRSAB Başkanlığı’na aday olduğunu söyleyen Cüneyt Tansu Demir, “18 yıllık bir yönetim döneminde mali disiplin oturmamış. Şimdi 18 yıllık artık yapının değişmesine inanıpta desteklediğimiz Firuz Bağlıkaya ve yönetimi de buna çözüm bulamadı” dedi.  “Başkanı değiştirdik ama sistemi değiştiremedik” diyen Tansu Demir, “TÜRSAB yönetimleri TÜRSAB’ı yönetiyor ama acentaların dertleriyle uğraşmıyor. Yani onların derdi TÜRSAB’ı yönetmek. TÜRSAB’ın en önemli vazifesi acentaların dert ve sorunlarını bir sendika gibi çözmek” ifadesini kullandı. Demir, mevcut başkanın TÜRSAB’ı bürokratik oligarşi merkezine dönüştürdüğünü belirtti.

Bizi biz yönetelim

8 bin acentanın, 3 ila 15 kişi arasında kişi çalıştıran küçük ölçekli işletmeler olduğunu söyleyen Demir, “Bizi Biz Yönetelim dedik ve yola çıktık. Bunu şu metaforla açıklıyorum: Biz 8 bin dairelik bir binada oturuyoruz. Tam karşımızda inşa edilen 20 tane de villa var. Yöneticilerimizi de o villalarda oturan kişilerden seçiyoruz. Ve seçtiğimiz yöneticiye de dertlerimizi, sorunlarımızı anlatmaya çalışıyoruz. Ben de diyorum ki; artık biz oturduğumuz binadan biri yönetici yapalım. Uzaktan parmak sallayan yöneticilerden kurtulalım. Kendi sorunlarımızı kendimiz halledelim” diye konuştu.

Acentaları güçlendireceğiz

“Bizim burada yapacağımız en önemli şeylerden biri de e-ticaret sitelerine karşı Avrupa’nın ve bizim rakiplerimizin koyduğu sisteme bakarak acentalarımızı güçlendirmek” diyen Demir, “Butik incoming hizmetleri veriyorlar. Bulunduğu konumda bisiklet turu programı ve dalgıçlık programı çıkarıyor. Şimdi bunu internetten satma şansları yok. Saati var, zamanı var. Hava iyi mi kötü mü? Yani entegre edebilme şansı yok. Bu şehirde otel satmaya benzemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Demir’in projelerinden bazıları:

– Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ’nün desteğiyle de turizm bölümü açılacak. – Dijital Daire Başkanlığı kurulacak. Sadece seyahat acentalarına özel, bütün TÜRSAB verilerini dijitale dökeceğiz. Mesela web sitesi yapıyorsunuz. Web sitenize kaynak lazım bize link atıp alabileceksiniz. – Sadece acentalara hizmet veren bir birim kuracağız. – İŞKUR anlaşmalarından tutun da, KDV ve SGK masraflarına kadar gider kalemlerini azaltacağız. – Acentalarımızı Avrupa Birliği ve KOSGEB teşviklerinden yararlandıracak projeler konusunda eğiteceğiz. – Bölgesel Temsil Kurumlarımızı (BTK) güçlendireceğiz. – Acentalarımızı e-ticaret sitelerine karşı avantajlı duruma getireceğiz.

Ekonomimiz daha da güçlenecek

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) geleneksel hale gelen 9. Büyükelçilikler Resepsiyonu, Etnografya Müzesi’nde siyasi temsilciler, yerel yöneticiler, yabancı misyon temsilcileri ve iş adamlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Ankara Valisi Vasip Şahin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş açılış konuşmalarını yaptığı resepsiyonda dünyanın en büyük 250 müteahhidi arasında yer alan 21 ASO üyesi firmaya başarı plaketi verildi.

Rehavete kapılmayacağız

ASO Başkanı Özdebir, 2018 yılının ikinci çeyreğinden itibaren Türkiye ekonomisi ile ilgili ortaya atılan felaket senaryolarına dikkat çekti. Hükümetin aldığı önlemler ile birlikte sanayicilerin üretimden vazgeçmemesi ile iddiaların yersizliğinin kanıtlandığına vurgu yapan Özdebir, “Türkiye Cumhuriyeti; ekonomisinin güçlü olduğunu,  şoklara karşı gerekirse toplumun tüm kesimleri ile birlikte direnebileceğini göstermiştir. Biz ülke olarak bunun rehavetine kapılmayacağız. 2019 yılında ekonomimizin toparlanması için harcadığımız eforu, 2020 yılında uygulanacak reformların tamamlanması için harcamamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu şekilde daha büyük ve daha güçlü bir ekonomi haline geleceğiz.”

En çok ihracat yapan ilk 5. iliz

Ankara’nın, 93 Ar-Ge merkezi, 29 tasarım merkezi, 7 teknoloji geliştirme bölgesi ve 13 organize sanayi bölgesi ile Türkiye’nin diğer illerine göre daha avantajlı olduğuna dikkat çeken Özdebir,” Ankara ilerleyen yıllarda üretim ve ihracat üssü olacak. Havacılık sanayisi firmalarının yüzde 60’ı Çimento-Cam sanayii ihracatının yüzde 5,6’sı, İklimlendirme sanayii ihracatının yüzde 4,6’sı ve Demir-Metal ürün ihracatının yüzde 4,5’ini Ankara tek başına gerçekleştirmiştir” diye konuştu.

Enflasyonda önemli kazanımlar elde ettik

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak İstanbul Finans Merkezi’nde bir gökdelenin inşaatında gerçekleştirilen programda ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son 1 yılda Türkiye’nin çok ağır tecrübeler yaşandığını, tarihi bir süreçten geçtiğini ifade eden Albayrak, enflasyon, cari denge ve faizler başta olmak üzere ekonomik dengelenme adı altında geçen yıl Yeni Ekonomi Programı’nda ifade ettikleri alanların birçoğunda önemli kazanımlar elde edildiğini vurguladı. Albayrak, bu süreçlerden sonra Türkiye’nin geçmiş ekonomik reflekslerde yaşadıklarından daha güçlü bir savunma mekanizması, bağışıklık sistemi, ekonomik anlamda her geçen gün güçlenen bir altyapıya doğru hızla yol aldığını belirterek, “Enflasyonda son 1 yılda atılan, senkronize, koordineli adımlar, uygulanan politikalarla yaşanan 2 seçime rağmen enflasyonda TÜFE’de 2017, Yİ-ÜFE’de de 2016’dan beri en düşük rakamlara ulaştık. İnşallah pazartesi açıkladığımız Yeni Ekonomi Programı’nda hedeflediğimiz yüzde 12 seviyelerini yakalayacağız” dedi

Borsa İstanbul’da kesintisiz işlem başlıyor

Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda yarın açılış seansı, halen uygulandığı şekilde saat 09.40’ta başlayacak. Pay Piyasası’nda, sürekli işlem yöntemi ise saat 10.00’da başlayacak ve kesintisiz olarak 18.00’a kadar devam edecek. Borsa İstanbul tarafından ağustosta yapılan duyuruda, bugüne kadar 13.00-14.00 saatlerinde ara verilen sürekli işlem yönteminin, 4 Ekim itibarıyla 10.00-18.00 saatlerinde kesintisiz olarak uygulanmasına karar verildiği bildirilmişti. Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Mehmet Gönen, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bulunduğumuz saat diliminde öğle arasında Borsa İstanbul Pay Piyasası kapalıyken diğer tüm borsaların açık olduğunu belirtti.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.