ALTIN 2.966,75
DOLAR 34,3553
EURO 37,0121
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17 °C
Hafif Yağmurlu

Yenilenebilir enerjilere yatırım rekoru

02.06.2016
A+
A-

Dünyada yenilenebilir enerjilere 286 milyar dolarlık yatırım yapılarak 2015 yılında yeni bir rekor kırıldı. Ancak uzmanlar bunun yeterli olmadığı görüşünde

Yenilenebilir enerjilere yatırım rekoru

ABD’nin San Diego şehrinde açıklanan Küresel Durum Raporu‘na göre (Global Status Report) 2015 güneş, rüzgâr ve sudan kaynaklanan enerjiyle elektrik üretiminde rekor yılı oldu. Geçen yıl yatırımların rekor düzeye çıktığına ve toplam 147 gigavatlık yenilenebilir enerji santrali kurulduğuna raporda yer veriliyor. Bu kapasite 147 nükleer santralin üretim gücüne tekabül ediyor. 2015’te rüzgâr türbinlerine 63 gigavat, güneş enerjisine 55 gigavat, hidrolik santrallere de 16 gigavatlık kapasite ilave edildi.

Yenilenebilir enerji kapasitesini en fazla artıran ülkeler sırasıyla Çin, ABD, Japonya, Büyük Britanya ve Hindistan oldu. Kişi başına yenilenebilir enerji yatırımlarını en fazla artıran ülkeler sıralamasında ise Danimarka, Almanya, İsveç, İspanya ve Portekiz başı çekiyor. Avrupa ülkeleri daha önceki yıllarda da yeşil enerji yatırımlarına yüklü yatırım yapmıştı.

Ucuzladıkça yatırımlar artıyor

Yıllık Küresel Durum Raporu bütün dünyadan 700 uzmanın yer aldığı 21’inci Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikası Şebekesi (REN21) tarafından hazırlanıyor. 2200 sayfalık raporda hükümetlerin enerji dönüşümü politikaları ve yenilenebilir enerjilerdeki trendlerle ilgili bilgilere de yer veriliyor.

2015 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarına 13 milyarlık artışla toplam 286 milyar dolarlık yatırım yapılmış. Yatırımların artmasında öncelikle maliyetin düşmesi rol oynuyor. REN21 Genel Sekreteri Christine Lins, Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada, “raporun yenilenebilir enerjinin rekabet gücüne kavuştuğunu ve fiyatı düşen fosil enerjilerle pekalâ başa baş gidebileceğini gösterdiğini” söyledi.

Lins, yenilenebilir enerjinin iklim kadar ekonomiye de yaradığını ve 172 ülkenin yeşil enerjiye geçişin siyasi çerçevesini yürürlüğe koyduğunu hatırlattı. Bu yolun yüzde 100 yenilenebilir enerjiye çıkacağını belirten REN21 Genel Sekreteri, büyük metropollerle 2 binin üzerindeki büyük şirketin bu hedefe odaklandığını sözlerine ekledi.

Yanlış izlenim

Yenilenebilir enerjiler bütün dünyada kendini kabul ettirir ve kalkınma halindeki ülkeler sanayi ülkelerine kıyasla geçmişe göre çok daha fazla yatırım yaparken, iklim hedeflerine varılabilmesi isabetli siyasi kararlar alınmasını gerektiriyor.

Christine Lins, küresel çapta fosil enerjilere yenilenebilir enerjilerden çok daha fazla sübvansiyon ödendiğini hatırlatarak sübvansiyonların kaldırılmasının yeşil enerji devrimine hız kazandıracağını söyledi. Lins, “2014 yılında fosil enerji türleri 490 milyar dolarla sübvanse edilirken yenilenebilir enerjilere sadece 135 milyar dolar ayrıldı. Bu dezavantaj ortadan kaldırılmalı” dedi.

Kamuoyundaki “yenilenebilir enerjinin pahalı, güvensiz ve hatta çevre için zararlı olduğuna dair yanlış izlenime son verilmesi gerektiğini” belirten REN21 Genel Sekreteri Christine Lins, elektrik ihtiyacının yüzde 100 oranında yenilenebilir enerjiyle karşılanabileceğine Portekiz’i örnek göstererek “Portekiz’de dört gün süreyle bütün elektrik yenilenebilir kaynaklardan sağlandı. Yüzde 100 yeşil elektrik uygulaması Danimarka’da da yapılıyor” dedi. Ekonomi Güncel haberler

© Deutsche Welle Türkçe

Gero Rueter

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.