ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bombalı saldırı mağdurlarının merhemi adalet

11.05.2016
A+
A-

Türkiye’de binlerce kişi bombalı saldırılar nedeniyle farklı ruhsal travmalarla karşı karşıya. Uzmanlara göre, mağdurların bununla baş edebilmesi için öncelikli olarak faillerin yakalanması ve cezalandırılması gerekiyor

Bombalı saldırı mağdurlarının merhemi adalet

Suruç’ta geçen yıl 20 Temmuz’da yapılan bombalı intihar saldırısının ardından psikoloji ve psikiyatri alanında çalışan sekiz sivil toplum örgütü tarafından oluşturulan Psikososyal Dayanışma Ağı (PSDA), Ankara’da 10 Ekim’de meydana gelen Türkiye tarihinin en kanlı intihar saldırısının üzerinden geçen 6 ayın sonunda, çalışmaları hakkında bugün basına bilgi verdi.

İstanbul Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısında, Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Kocaeli ve Mersin’de oluşturulan psikososyal dayanışma ağları ile toplamda 1500’e yakın bombalı saldırı mağduruyla doğrudan temas kurulduğu belirtildi.

Basın açıklamasında, doğrudan saldırıya uğrayan, tanıklık eden ya da saldırıdan etkilenenlerin yakını olan yüzlerce kişiyle bireysel görüşmeler yapıldığı, önemli bir kısmıyla izlem ve psikoterapi görüşmeleri sürdürüldüğü, toplamda birkaç bini bulan psikoterapik görüşmeler gerçekleştirildiği ifade edildi.

Hangi kurumlar destek veriyor?

PSDA’ya, Çift ve Aile Terapistleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği, Travma Çalışmaları Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Türkiye Psikiyatri Derneği destek veriyor.

Peki, psikososyal dayanışma ne demek? Nasıl bir amaca hizmet ediyor? Bu soruyu, DW Türkçe adına Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı psikiyatrist Profesör Raşit Tükel’e sorduk:

“Aslında bu çalışma, salt bir tedavi çalışması değil. Yalnızca, yaraları iyileştirme adına, tıbbi anlamda ya da psikolojik destek anlamında bir çaba değil. Aslında psikososyal dayanışma derken, dayanışmayı gerçekten özellikle vurgulamak istiyoruz. Çünkü bütün bu katliamlar ve giderek artan çatışma ortamı, temel güven duygusunu, bireyler arasındaki ilişkileri, toplumun bütünlük halini zedelemeye yönelik saldırılar. Bunlara en etkili karşı durma biçimi, aslında dayanışma. Birlikteyiz, birlikte güçlüyüz. Şu anda zor durumda olan kişiye destek olmak için varız, ama bu dayanışma karşılıklı, birlikte. Buradaki zorlukları aşmak adına.”

Profesör Tükel, şöyle devam ediyor:

“Bunun bir parçası, tabii ki, psikolojik destek sağlamak. Başka bir parçası, fiziksel olarak yardım edilme süreçlerinde yanlarında olabilmek, ziyaretler gerçekleştirebilmek ya da tıbbi süreçlerin takibini yapmak gibi çok yönlü. Ama burada dayanışma, o bütünlüğü bozmaya yönelik bu tür girişimler karşısında tekrar bir arada ve güçlü bir biçimde bunların karşısında durabilmek, bunun için bir çaba harcamak diyebiliriz.”

‘Gelecek kuşakları dahi etkileyebilir’

Psikolog Doğru, failler yakalanmadığı ve cezalandırılmadığı sürece, mağdurların hayatları boyu olumsuz etki altında kalacağının altını çiziyor; bunun gelecek kuşakları dahi olumsuz etkileyebileceğini söylüyor:

“Bunu vicdanınızdaki bir türlü tedavi olmayan bir yara gibi düşünün. Çok derin bir yara olduğunda vücut onu kendi kendine kapatamaz. Küçük yaraları kendi kendine onarır ama, büyük yaraları onaramaz. Dışarıdan cerrahi bir müdahale gerekir, iyice temizlenmesi, dikilmesi gerekir. Ama yine de izi kalır. Bu da böyle bir şey. Adaletin yerine gelmemesi, yaranın devamlı açık kalması gibi bir şey. Üzerine toz gelse canınız yanar, biraz sıcaklık gelse, bir şey değse canınız yanar. Adalet yerini bulmadıkça bu kadar açık bir yara olarak kalacak zihinlerde.”

Psikolog Didem Doğru, bombalı saldırıların mağdurlarının psikososyal ve psikolojik destek almaları gerektiğinin altını çizerek, ekliyor: “Biz de bunun için buradayız zaten.” Ekonomi güncel haberler
© Deutsche Welle Türkçe

Kürşat Akyol / İstanbul

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.