Süveyş Kanalı’nda Tıkanan Yedek Parça Tedarikini 3D Yazıcı Çözecek
Mısır’ın Akdeniz ile Kızıldeniz’i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı’nda yaşanan gemi kazası, uzun süredir dünya ticaretini kilitledi. Çin ve Japonya gibi dünyanın en büyük yedek parça üreticileri, Süveyş Kanalı’nı kullanan Avrupa ve Akdeniz hattındaki müşterilerine siparişlerini ulaştıramıyor. Bu durum zaten Covid-19 ile üretim ve tedarik darbesi yiyen sanayi üretimine büyük sekte vururken, çözüm yine 3D yazıcıdan geldi. Son günlerde çip krizi nedeniyle imalatına ara veren otomobil fabrikalarının yanında, şimdi yedek parça sıkıntısı nedeniyle diğer fabrikaların da üretimini durdurmak zorunda kaldığını hatırlatan Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, 3D yazıcıların sanayi üretiminin yeni gözdesi olduğunu belirterek, “Süveyş Kanalı’ndaki kazanın dünya ekonomisine verdiği zarar ortada. 3D yazıcıların yaygın kullanılması durumunda, fabrikalar ve üretim merkezleri yedek parça ya da üretim noktasında bu tür tedarik zincirlerine gereksinim duymadan, kendi üretimlerini hem de uzaktan kurulacak bir sistemle gerçekleştirebilir” dedi.
3D yazıcılar, dünyada baş gösteren yedek parça üretimi ve nakliyesi sorununu ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda dünyanın son günlerde yaşadığı Süveyş Kanalı’nı kapatan gemi kazası gibi tedarik sorunlarına karşı da 3D yazıcılar, kurtarıcı oluyor. Covid-19 ile beraber başta plastik olmak üzere birçok üründe hammadde sıkıntısı nedeniyle, firmalar üretim bantları ve makineleri için yedek parça bulmakta zorlanıyor. Son olarak Türkiye’de büyük bir otomotiv şirketi çip sıkıntısı nedeniyle üretimine ara verdiğini duyurdu. Dünyada da pek çok şirket yine hammadde ve yedek parça sıkıntısı nedeniyle üretimlerinde kısıtlamaya gittiğini ilan etti. Üstüne bir de Süveyş Kanalı’ndaki kaza eklenince, Japonya ve Çin gibi dev üreticilerden, Avrupa’ya gönderilen yedek parçalar, sahiplerine ulaştırılamadı. Normalden daha fazla parayı vererek yedek parçayı bulabilen şirketler bu tedarik sorunu nedeniyle, üretimlerini ya durdurdu ya da ara vererek büyük zararlara uğradı. 3D yazıcılar ise plastik, kauçuk ve metal malzemeleri kullanarak bir parçayı kalıp ihtiyacı olmadan muadil şekilde düşük maliyetli üretebiliyor. Özellikle ürünlere ait yedek parça tasarımlarının 3D yazıcılarla ilgili uluslararası yayın yapan internet sitelerine ücretsiz yüklenmesiyle beraber, başta sanayi olmak üzere hobi ve eğitim amaçlı 3D yazıcı kullanıcılarının bastıkları parça sayısı her geçen gün artış gösteriyor.
3D Yaygınlaşırsa Kanalın Tıkanması Sorun Olmaz
Türkiye’nin yerli 3D yazıcı üreticisi Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, başta sanayi ve KOBİ’ler olmak üzere tüm üretim dünyasının büyük bir hızla 3D yazıcı edinmeye başladığını söyledi. “Covid-19 bize üretimindeki zincirin ne denli önemli olduğunu gösterdi” diyen Akıncı, şunları söyledi:
“3D yazıcılar özellikle salgının en şiddetli yaşandığı günlerde, Çin, ABD, Fransa, Almanya ve Japonya gibi makine endüstrisinin kalbi konumundaki ülkelerden fabrikalara yedek parça gelmediği zamanlarda önemini ortaya koydu. Son günlerde Süveyş Kanalı’nda yaşanan kaza da 3D yazıcıları ön plana çıkarttı. Eğer dünya sanayii 3D yazıcı ile entegre şekilde üretime geçerse, o zaman bu tür ulaşım krizlerinden en az şekilde etkilenir, kanalın tıkanması gibi meseleler de sorun olmaktan ve dünya ekonomisine on milyarlarca dolar zarar ettiren bir sorun olmaktan çıkar. 3D yazıcılar ile yedek parçayı çok daha da ucuz maliyetine üretmek mümkün. Bu kolaylığı ve rekabet gücünü gören firmalar da 3D yazıcıları sadece olağanüstü durumlarda değil, fabrikanın en üretken ve verimli makinaları olarak görmeye başladı. Birçok ürünün imal edilmesi sürecinde 3D yazıcılar bugün aktif şekilde kullanılıyor.”
Kâr Getiren Yapıyı Kurdu
3D yazıcıların şirketlere üretim maliyeti avantajı sağlamasının yanında, uzaktan çalışmayı da kolaylaştırdığını belirten Zaxe Genel Müdürü Eme Akıncı, “Bugün 3D yazıcıya hangi hammadde ile üretim yapacağını belirledikten sonra uzaktan bilgisayarına yüklenen tasarımı, 3D yazıcı seri şekilde üretiyor. Bu da başta Covid-19 gibi salgın hastalıklar döneminde uzaktan çalışılmaya dönük bir şirket geleneği oluşurken, üretimdeki kişilerin de sağlığının korunması anlamında oldukça önemli bir gelişme” diye konuştu. Aynı zamanda uzaktan üretimin şirketlerin personel ulaşım ve yemek maliyetlerini de azaltan bir unsur olduğunu belirten Akıncı, 3D yazıcıların her yönü ile şirketlere kâr getiren bir yapıyı kurduğunu belirtti.
Uzay 3D Yazıcı Teknolojisini Uçuracak
Özellikle uzay teknolojilerinin ilerlediği günümüzde, 3D yazıcıların Dünya yörüngesinde kurulacak istasyonları basmak, aynı zamanda Mars ve Ay yüzeyindeki yönetim birimleri ve uyduları da oluşturmak için yeniden tasarlandığını anlatan Akıncı, “Bu gelişmeler ışığında 3D yazıcı teknolojisinde çok hızlı ve büyük gelişmeler kaydedilecek. Şirketler şimdiden 3D yazıcı teknolojisine uyum sağlayarak, ileride büyük aşama kaydedecek bu teknolojiyi kullanmayı bir şirket prensibi haline getirdikleri zaman, bunu yapmayan rakiplerine oranla rekabette birkaç adım önde bulunacaklar ve geleceği yakalamakta avantaj sağlayacaklar” ifadelerini kullandı.
Kullanımı Artış Eğiliminde
3D yazıcıların kullanımının kolay aynı zamanda baskı yapmak için kullanılan hammaddesinin de ucuz olduğunu anlatan Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı “KOBİ’ler ve büyük sanayi kuruluşları 3D yazıcının, üretim aşamaları için ne kadar değerli olduğunu hem bozulan üretim araçlarının yedek parçalarının üretiminde hem de 3D yazıcıyı kullanarak seri şekilde ürün imalatı yapımında gördüler. Aynı zamanda eğitim kurumları, ana okuldan başlayarak üniversiteye kadar 3D yazıcının öğrencilerin gelişimi için ne denli önemli olduğunu kavrayarak, bu alana yatırım yaptılar ve öğrencilerin hem teknik hem de sanatsal gelişimini destekleme yoluna gittiler. Veliler de çocuklarına 3D yazıcı hediye ederek, yaratıcılıklarını geliştirdiler. Üretim, eğitim ve ister oyun ister hobi amaçlı 3D yazıcı kullanımı, hem ülkemizde hem de dünyada giderek artış eğiliminde. Biz de Zaxe olarak yerli mühendislerimizin tasarımı olan ve yine yerli üretimle hayata geçirdiğimiz ürünlerimizi bu amaçlar doğrultusunda tüketicilerle buluşturuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.